Visitten nr. 3 - 2001 
Namdal sykehus

Senebetennelse

Temmelig vanlig og temmelig vondt.  Men hva har du egentlig gjort galt for å få

senebetennelse?

Senebetennelse er som regel noe annet, nemlig senehinnebetennelse. Pauser og forandring er fysioterapeut Sune Krogh Hva er senebetennelse?
- Som regel handler det ikke om senen, men om hinnen som ligger rundt senen. Du får en hevelse i hinna, fordi den er betent. Det er en aseptisk betennelse, det vil si at det ikke handler om noen infeksjon.
Men hva er en senehinne?
- Det er en hinne som ligger rundt senen, slik at senen kan bevege seg. Senens bevegelse skal ha minst mulig motstand. Du kan få betennelse i selve senen hvis motstanden er for stor.
Hvorfor kan vi få senehinnebetennelse?
- Det handler ofte om overbelastning. Senen blir belastet for mye for lenge, gjerne gjennom ensarta bevegelser. For eksempel kan du få senehinnebetennelse i akilles av løping. Men det kan også komme av at du for eksempel maler huset.
Hva gjør jeg når mistanken om senehinnebetennelse kommer?
- Hvis det blir skikkelig vondt, kan du ta på en ispose og la den ligge på skadestedet i minst tjue minutter med skadestedet høyt. Etterpå beveger du stedet langsomt.
Går det over av seg selv?
- Nei. Du kan ha pådratt deg senehinnebetennelsen etter et halvt års jobbing, og da forsvinner det ikke av seg selv. Du må avlaste stedet. Enten må du gjøre noe annet enn du har gjort, eller du må gjøre det på en annen måte.
Har du sprøyte mot senehinnebetennelse?
- I visse tilfeller kan vi avbefale at det blir gjort.
Behandler du mange for dette?
- Nei.
Hva er tipsene for å unngå betennelsen?
- Hvis du gjør ensidige jobber, bør du ta pauser ofte. Det er langt bedre med hyppige korte pauser, enn en lang. Du bør være oppmerksom på ubehag før det blir til smerte. Smerte er kroppens måte å si at noe er galt. Det skal man ikke uten videre overse.
Tilbake