Visitten nr. 2 - 2001 
Namdal sykehus

Sure saker

Temmelig vanlig og forferdelig ubehagelig. Men vet du egentlig hva som skjer når du får

sure oppstøt?

Hva er sure oppstøt?
- Det er at man får et svært surt og beskt innhold opp i halsen. Har du hatt det skikkelig en gang, gjør det sterkt inntrykk. Det er svært ubehagelig. Det som rent faktisk skjer er at magesyre kommer opp i spiserøret.
Hvor plagsomt kan det være?
- Det er meget individuelt. Noen opplever det som forferdelig plagsomt, mens andre reagerer mindre. Hos rundt ti prosent av de som plages av sure oppstøt nedsettes livskvaliteten så vesentlig at det kalles en sykdom, ellers må man karakterisere det som en plage.
Har alle det en eller annen gang?
- Om lag fem prosent av den voksne befolkningen har det daglig, og rundt femten prosent oppgir at de har det ukentlig. Men jeg regner nok med at alle mennesker har sure oppstøt eller hals/brystbrann en eller annen gang.
Hvorfor får vi sure oppstøt?
- Vanligvis kommer det fordi lukkemuskelen nederst i spiserøret blir for slapp med årene, slik at magesyre slipper opp i spiserøret.
Kan du gjøre noe for å unngå det?
- Generelt bør man unngå å spise fet og sterk mat, spesielt rett før sengetid. Det samme gjelder sterk drikke. Dette er svært viktig for de som plages med oppstøt om natta. I tillegg bør man unngå klær som sitter stramt og klemmer over buken (ala hold-in-strømpebukser, red.anm.). Tunge, framoverbøyde løft kan også provosere fram oppstøt. I tillegg er det viktig å regulere tarmen med rikelig drikke, fiberrik mat og mosjon.
Finnes det enkle preparater mot slike oppstøt?
- Ja, hvis ikke rådene jeg ga ovenfor virker, kan du spørre om syrenøytraliserende middel uten resept på apoteket. Hvis heller ikke det hjelper og du engster deg for at det kan dreie seg om en alvorlig sykdom, bør du oppsøke lege.
Har du noen gang behandlet folk for sure oppstøt?
- Ja, svært mange. Minst en av tre på gastroskopisk undersøkelse lider av denne reflux-”sykdommen”.

Tilbake