Visitten nr. 2 - 2001 
Namdal sykehus

Behandling uten innleggelse


Testet ny og skånsom behandling

En ny teknikk for hemorrhoide-behandling korter ned sykemeldingsperioden med rundt 75 prosent. Eksperter fra fjern og nær ble samlet på skolebenken ved Namdal sykehus.

Det var gastro-kirurg Hallvard Græslie som arrangerte kurset sammen med det amerikanske selskapet Ethicon Endo-Surgery. En ny og lovende behandlingsteknikk var satt i fokus.
- Målet var å samle folk fra flere sykehus for å lære nye teknikker med utstyr for hemorrhoide-behandling og prolapssykdom i analkanalen, sier Græslie.
Fra store og små
De 8 erfarne gastro-kirurgene ble samlet fra Sandnessjøen, Mosjøen, RiT, Orkanger og Skien. Græslie og Øyvind Moen var med fra Namdal sykehus. Overlege Per Olaf Nystrøm fra Linkøping har størst erfaring med behandlingsmetoden, og sto for undervisningen.
Svært skånsom
Græslie er full av lovord om det nye utstyret og behandlingsteknikken.
- Operasjonen går like raskt, men er langt mer skånsom for pasienten. For eksempel er det svært sjeldent at de trenger smertestillende medikamenter etterpå, og sykemeldingsperioden går ned med rundt 75 prosent, sier Græslie.
Det som trekker andre vegen er prisen. Behandlingen er noe dyrere enn den tradisjonelle.
- Men pasienten får en mye bedre behandling og samfunnet totalt sparer mye på dette, sier Græslie.
- Er i forkant
Han synes det er morsomt at nettopp Namdal sykehus får til å være en drivkraft når det gjelder moderne kirurgi.
- Firmaene viser interesse for oss, og fagfolk fra større sykehus kan komme også hit for å lære noe. Vi ønsker jo også selv å være litt i forkant, sier Græslie.
Mye tyder på at de er det også. Selskapet bak den nye behandlingsteknikken ønsker å bruke Græslie for å lære opp kolleger andre steder i landet.
Tilbake